Різдво Христове
Різдво Христове належить до великих християнських, так званих дванадесятих свят, які церква відзначає особливо урочисто. За біблійними свідченнями цього дня народився Син Божий — Ісус Христос, якому люди поклоняються вже два тисячоліття.
З переходом на новоюліанський календар багатьох українців цікавить, коли ж сідати за стіл на Святий вечір. За традицією святковий вечір відбувається напередодні Різдва, тобто 24 грудня. Це один з найбільш урочистих днів у православній традиції, який в Україні відрізняється особливою пишністю та великою кількістю обрядів.
Напередодні Різдва Христвого кожна українська родина сідає за накритий святковий стіл, на якому стоїть 12 пісних страв (адже все ще триває Різдвяний піст). Це число не випадкове, адже воно символізує 12 учнів Ісуса Христа (апостолів) та 12 місяців року. Господині готують пісні страви з особливою увагою до деталей. Зазвичай це пісний борщ, каші, бобові, риба, мед, сухофрукти та багато іншого. Головне місце на святковому різдвяному столі займає кутя — святкова каша з родзинками, перетертим маком і медом.
Підготовка до Святвечора включає не лише духовні практики, в українців здавна було прийнято піклуватися про свою сім’ю та дім. Тому напередодні Святого вечора та Різдва стіни зазвичай білили, прикрашали. Також Святвечір відрізняється особливою традицією посту. Протягом всього дня не прийнято їсти аж до появи на небі першої зірки. Тільки тоді вся родина сідає за стіл.
Чому Різдво святкують три дні? Традиційно Різдвяний період починається від Святого вечора (24 грудня) та закінчується другим днем Різдва (26 грудня). Однак Святки все ще тривають і завершуються з Водохрещем (6 січня).