Науково-методична робота

В рамках ІІ обласного етапу огляду-конкурсу методичної роботи в ДПТНЗ «ЦПТО № 4 м. Харкова» 10 листопада 2016 року відбулося засідання школи передового педагогічного досвіду за темою: «Робочий зошит, як засіб продуктивного навчання» (керівник школи – голова методичної комісії педагогічних працівників кулінарних професій центру Філімонова О.А.).

У роботі школи взяли участь 16 слухачів (в тому числі майстри виробничого навчання та викладачі центру). На заході були присутні:

  • Кузнецов В.М. – директор центру;
  • Сологуб Н.Г. – заступник директора НМЦ ПТО в Харківській області;
  • Горенкова О.І. – методист НМЦ ПТО в Харківській області.

Своїм досвідом щодо створення робочих зошитів поділилися:

  • Карпенко Рита Вікторівна – викладач-методист;
  • Казієва Наталія Миколаївна – викладач «спеціаліст вищої категорії»;
  • Алексенко Вікторія Олексіївна – викладач «спеціаліст другої категорії»;
  • Гладух Наталія Вікторівна – майстер виробничого навчання першої категорії.

У ході проведення школи для педагогічних працівників було проведено методистом центру Печенезькою В.О. тестування за методикою «Психогеометрія менеджера», що спрямоване на визначення рівня педагогічної культури, налаштованості на нововедення та інновації, уміння критично мислити та інші складові педагогічної компетентності.

По закінченню засідання школи передового педагогічного досвіду було доведено план-графік з залученням інших педагогічних працівників до створення розробки робочих зошитів в рамках проекту «Робочий зошит, як засіб продуктивного навчання», авторами яких є:

  • Зелінська Зоя Пилипівна – майстер виробничого навчання першої категорії;
  • Гладух Наталія Вікторівна – майстер виробничого навчання першої категорії;
  • Хайдарова Жанна Петрівна – майстер виробничого навчання;
  • Піцан Юлія Володимирівна – майстер виробничого навчання;
  • Таран Валерія Михайлівна – майстер виробничого навчання;
  • Степанова Анна Миколаївна – майстер виробничого навчання;
  • Лисак Ольга Іванівна – викладач «спеціаліст вищої категорії»;
  • Роденко Дмитро Дмитрович – викладач «спеціаліст вищої категорії»;
  • Кравцова Віра Миколаївна – викладач «спеціаліст вищої категорії».

Під час школи проходила виставка дидактичних матеріалів педагогічних працівників центру, які розроблені з використанням інноваційних технологій.

За підсумками обласного огляду методичної роботи серед ПТНЗ міста Харкова та Харківської області центр посів ІІІ місце і нагороджений грамотою Науково-методичного центру професійно-технічної освіти в Харківській області.

IMG_3476

23 березня 2015 року викладач вищої категорії Карпенко Рита Вікторівна, атестуючись на педагогічне звання «вчитель-методист»,        захистила на обласному семінарі заступників директорів з навчально-виробничої роботи опорний конспект лекцій «Облік, калькуляція і звітність» з професій «Кухар. Кондитер» та «Офіціант. Бармен».

 

“Навчальний заклад узяв участь у Всеукраїнському конкурсі на кращій відеофрагмент уроку майстра виробничого навчання. Відеоролик нашого навчального закладу визнано кращим.

Урок майстра в/н Хайдаровой Ж.П.”

Методична розробка майстра виробничого навчання з професій «Кухар. Кондитер» Фадєєвої Я.Б. зайняла ІІ місце на конкурсі методичних розробок серед ПТНЗ. Методична розробка

Науково-методична робота займає провідне місце в роботі педагогічного колективу і здійснюється у відповідності до нормативно-правових актів і річного плану роботи.

Її зміст передбачає досягнення якості, творчості, професіоналізму і компетентності кожного педагогічного працівника.

Єдина методична тема над якою працює колектив: “Підвищення якості професійної освіти в умовах особистісно-орієнтованого навчання”

Мета: “Безперервне вдосконалення рівня педагогічної майстерності, методики викладання майстрів виробничого навчання, викладачів, їхньої ерудиції й компетентності в галузі певної науки”

У Центрі працює 6 методичних комісій педагогічних працівників за напрямками:

–          загально-професійної підготовки (голова комісії Лисак О.І.);

–          торгівельних професій (голова комісії Карпенко Р.В.);

–          кулінарних професій (голова комісії Філімонова О.А.);

–          ресторанного спрямування (голова комісії Ракленко І.М.);

–          професій народних ремесел та сфери обслуговування (голова комісії Зелінська З.П.);

–          класних керівників (голова комісії Кравцова В.М.).

Досвідчені педагоги Центру знаходяться у постійному творчому пошуку нових ефективних педагогічних технологій, працюють над створенням посібників та методичних матеріалів, впроваджують освітні інноваційні технології в навчально-виховний процес.

Інноваційна діяльність педколективу полягає в тому, що викладачі і майстри виробничого навчання  запроваджують на уроках нові форми, методи навчання (диференційний підхід до учнів в процесі навчання, метод вирішення проблемних ситуацій, метод імітаційних конкретних виробничих ситуацій, групові форми роботи на уроках), практикують проведення різних типів уроків, а саме: уроки-лекції, уроки-диспути, уроки-семінари, уроки-заліки, уроки-екскурсії, уроки-консультації тощо.

Щорічно вивчається та узагальнюється позитивний досвід роботи педагогічних працівників. Так, у 2015/2016 навчальному році вивчалась система роботи викладачів професійно-теоретичної підготовки та майстрів виробничого навчання: Ракленко І.М., Карпенко Р.В., Казієвої Н.М., Лисак О.І. А у 2016/2017 навчальному році вивчається передовий досвід викладача Роденко Д.Д. та майстра виробничого навчання Зелінської З.П.

За останні 3 роки повністю оновлено методичний кабінет: придбано комплект меблів, оформлені сучасні стенди, які відображають основні напрямки методичної роботи, придбані технічні засоби навчання – комп’ютер, принтер, мультимедійний проектор, відеомагнітофон, зібрані «портфелі» досягнень педпрацівників, організована постійно діюча виставка кращих методичних розробок, доповідей, дидактичних матеріалів передового педагогічного і методичного досвіду.

В організації науково-методичної роботи центру активну роль відіграє бібліотека, книжковий фонд якої налічує 31,4 тис. примірників. Щорічно проводиться підписка на періодичні видання: «Освіта України», «Українська мова і література», «Зміни і доповнення до збірника «Профтсхосвіта» «Дайджест для изучающих английский язык», «Пенсійний кур’єр», «Праця і зарплата», «Інформаційний збірник Міністерства освіти і науки України», «Слобідський край», «Професійно-технічна освіта», «Професійно-технічна освіта в Україні», «Управління освітою. Профтехосвіта», «Все для вчителя», «Баланс-Бюджет», «Охорона праці», «Урядовий кур’єр», «Шкільна бібліотека», «Освіта», «Завуч», «Директор», «Позакласний час», «Ательє», «Бурда», «Практична психологія та соціальна робота», «Економіка в школах України» тощо.

Навчально-методичний комплекс

У 2015/2016 навчальному році запроваджено створення навчально-методичних комплексів з предметів професійно-теоретичної підготовки.

Навчально-методичний комплекс за змістом визначає сукупність дидактичних і методичних документів у паперових та електронних формах, спрямованих на реалізацію навчального процесу з певної професії.

Мета навчально-методичного комплексу полягає в забезпеченні цілісного навчального процесу, який включає визначені діючими нормативними документами форми, методи і засоби навчання у навчальному закладі.

Навчально-методичний комплекс включає:

  • Навчальну програму з предмету
  • Поурочно-тематичний план
  • План уроку
  • Конспект уроку
  • Дидактичні матеріали
  • Критерії оцінювання знань
  • Завдання для підсумкового контролю
  • Пакет комплексних контрольних робіт
  • Тематику письмових екзаменаційних робіт
  • Перелік питань при екзамені в усній формі

    ПРОГРАМА ПРОВЕДЕННЯ

    ПРЕДМЕТНОЇ  ДЕКАДИ З ПРОФЕСІЇ «КУХАР»

    з 30.11.2016 по 06.12.2016

    № з/п

    Дата проведення

    Вид заходу

    Відповідальний

    педагогічний працівник

    Групи, що приймають участь

    1

    30.11.2016

    Відкриття предметної декади з професії «Кухар. Кондитер»

    – виступ директора центру Кузнецова В.М.

    Презентація груп

    3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13:

    – презентація професії та групи (відео або презентаційний матеріал);

    – огляд спец форми;

    – девіз групи;

    – стіннівка «Із історії виникнення страв»

    (по 5 чоловік, обов’язково в формі)

    майстри в/н груп 3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

    3, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13

    2

    01.12.2016

    Проведення кулінарної вікторини з групами: 3, 7, 8

    (по 5 чоловік, обов’язково в формі)

    Казієва Н.М.

    майстри в/н груп:

    3, 7, 8

    3, 7, 8

    3

    02.12.2016

    о 10.20 год.

    Проведення відкритого уроку виробничого навчання

    Майстер в/н гр. №8 Глущенко Л.В. гр. №8

     4

    02.12.2016

    о 12.00 год.

     Проведення відкритого уроку теоретичного навчання

    Викладач

     Алексенко В.О.

    гр. №13 

     5

    05.12.2016

    о 10.00 год.

    Проведення відкритого уроку виробничого навчання

    Майстер в/н гр. №10 Політика М.В. гр. №10

    6

    05.12.2016

    о 13.20 год.

    Проведення відкритого уроку виробничого навчання

    Майстер в/н гр. №7

    Романова А.С.

    гр. №7

    7

    06.12.2016

    Проведення кулінарної естафети з групами: 3, 7, 8, 10, 13

    (по 5 чоловік, обов’язково в формі)

    – назва команди;

    – девіз групи.

    Степанова Г.М.

    Піцан Ю.В.

    Гримайло В.М.

    майстри груп 3, 7, 8, 10, 13

    3, 7, 8, 10, 13

    8

    06.12.2016

    Підведення підсумків предметної декади.

    Кузнецов В.М.

    Ткаченко О.В.

    Лалетіна А.В.

    Коровкіна Л.С.

    Бабенко Н.І.

     


    АНАЛІЗ ПРОВЕДЕННЯ ДИРЕКТОРСЬКИХ КОНТРОЛЬНИХ РОБІТ У ГРУДНІ 2016 РОКУ

  • Дата проведення

    № групи

    Предмет

    Викладач

    Середній бал по групі

    30.11.2016

    гр. №10

    Українське ділове мовлення

    Лисак О.І.

    8,1

    Кількість учнів за списком – 30

    Фактично виконували роботу – 25

    З контрольною роботою справились повністю:

    на І рівні – 28 учнів

    на І+ІІ рівнях – 25 учнів

    на І+ІІ+ІІІ рівнях – 7 учнів

    на І+ІІ+ІІІ+ІV рівнях – 5 учнів

    01.12.2016

    гр. №13

    Устаткування підприємств харчування

    Ракленко І.М.

    8,1

    Кількість учнів за списком – 26

    Фактично виконували роботу – 20

    З контрольною роботою справились повністю:

    на І рівні – 12 учнів

    на І+ІІ рівнях – 8 учнів

    на І+ІІ+ІІІ рівнях – 5 учнів

    на І+ІІ+ІІІ+ІV рівнях – 0 учнів

    30.11.2016

    гр. №1

    Товарознавство продовольчих товарів

    Лалетіна Л.В.

    7,4

     Кількість учнів за списком – 26

    Фактично виконували роботу – 18

    З контрольною роботою справились повністю:

    на І рівні –13 учнів

    на І+ІІ рівнях –8 учнів

    на І+ІІ+ІІІ рівнях – 0 учнів

    на І+ІІ+ІІІ+ІV рівнях – 0 учнів

    01.12.2016

    гр. №3

    Технологія приготування їжі з основами товарознавства

    Казієва Н.М.

    8,2

     Кількість учнів за списком – 26

    Фактично виконували роботу – 21

    З контрольною роботою справились повністю:

    на І рівні – 21 учень

    на І+ІІ рівнях – 21 учень

    на І+ІІ+ІІІ рівнях – 21 учень

    на І+ІІ+ІІІ+ІV рівнях – 20 учнів

    02.12.2016

    гр. №8

    Технологія приготування їжі з основами товарознавства

    Алексенко В.О.

    7,5

    Кількість учнів за списком – 30

    Фактично виконували роботу – 26

    З контрольною роботою справились повністю:

    на І рівні – 26 учнів

    на І+ІІ рівнях – 26 учнів

    на І+ІІ+ІІІ рівнях – 24 учнів

    на І+ІІ+ІІІ+ІV рівнях – 9 учнів

    02.12.2016

    гр. №19

    Перукарська справа

    Хайдарова Ж.П.

    9,8

    Кількість учнів за списком – 25

    Фактично виконували роботу – 23

    З контрольною роботою справились повністю:

    на І рівні – 23 учня

    на І+ІІ рівнях – 23 учня

    на І+ІІ+ІІІ рівнях – 23 учня

    на І+ІІ+ІІІ+ІV рівнях – 17 учнів

    05.12.2016

    гр. №12

    Технологія приготування їжі з основами товарознавства

    Лалетіна Л.В.

    8,4

    Кількість учнів за списком – 28

    Фактично виконували роботу – 27

    З контрольною роботою справились повністю:

    на І рівні – 21 учень

    на І+ІІ рівнях – 15 учнів

    на І+ІІ+ІІІ рівнях – 6 учнів

    на І+ІІ+ІІІ+ІV рівнях – 0 учнів

    06.12.2016

    гр. №21

    Технологія касових операцій

    Гладух Н.В.

    8,4

    Кількість учнів за списком – 29

    Фактично виконували роботу – 25

    З контрольною роботою справились повністю:

    на І рівні – 25 учнів

    на І+ІІ рівнях – 25 учнів

    на І+ІІ+ІІІ рівнях – 11 учнів

    на І+ІІ+ІІІ+ІV рівнях – 0 учнів

    07.12.2016

    гр. №16

    Технологія приготування їжі з основами товарознавства

    Філімонова О.А.

    8,3

    Кількість учнів за списком – 17

    Фактично виконували роботу – 17

    З контрольною роботою справились повністю:

    на І рівні – 16 учнів

    на І+ІІ рівнях – 11 учнів

    на І+ІІ+ІІІ рівнях – 6 учнів

    на І+ІІ+ІІІ+ІV рівнях – 0 учнів

    08.12.2016

    гр. №17

    гр. №18

    Технологія виконання розпису

    Православна А.В.

    Кубло Н.В.

    гр. №17 – 8,2

    гр. №18 – 8,6

    Гр. № 17

    Середній бал групи – 8,2

    Кількість учнів за списком – 8

    Фактично виконували роботу – 8

    З контрольною роботою справились повністю:

    на І рівні – 6 учнів

    на І+ІІ рівнях –5 учнів

    на І+ІІ+ІІІ рівнях – 2 учня

    на І+ІІ+ІІІ+ІV рівнях – 1 учень

    Гр. № 18

    Середній бал групи – 8,6

    Кількість учнів за списком – 20

    Фактично виконували роботу – 20

    З контрольною роботою справились повністю:

    на І рівні – 11 учнів

    на І+ІІ рівнях – 3 учня

    на І+ІІ+ІІІ рівнях – 4 учнів

    на І+ІІ+ІІІ+ІV рівнях – 4 учнів

    08.12.2016

    гр. №1

    Охорона праці

    Роденко Д.Д.

    7,0

    Кількість учнів за списком – 23

    Фактично виконували роботу – 18

    З контрольною роботою справились повністю:

    на І рівні – 4 учнів

    на І+ІІ рівнях –0 учнів

    на І+ІІ+ІІІ рівнях – 0 учнів

    на І+ІІ+ІІІ+ІV рівнях – 0 учнів

    09.12.2016

    гр. №5

    Гігієна та санітарія виробництва

    Кравцова В.М.

    7,8

    Кількість учнів за списком – 28

    Фактично виконували роботу – 24

    З контрольною роботою справились повністю:

    на І рівні – 24 учня

    на І+ІІ рівнях – 24 учня

    на І+ІІ+ІІІ рівнях – 16 учнів

    на І+ІІ+ІІІ+ІV рівнях – 3 учня

    09.12.2016

    гр. №12

    Устаткування підприємств харчування

    Ракленко І.М.

    8,3

    Кількість учнів за списком – 29

    Фактично виконували роботу – 25

    З контрольною роботою справились повністю:

    на І рівні – 15 учнів

    на І+ІІ рівнях – 9 учнів

    на І+ІІ+ІІІ рівнях – 4 учня

    на І+ІІ+ІІІ+ІV рівнях – 0 учнів

    09.12.2016 

    гр. №2

    Технологія туристичного обслуговування 

    Зелінська З.П.

    8,5 

    Кількість учнів за списком – 30

    Фактично виконували роботу – 29

    З контрольною роботою справились повністю:

    на І рівні – 29 учнів

    на І+ІІ рівнях – 29 учнів

    на І+ІІ+ІІІ рівнях – 13 учнів

    на І+ІІ+ІІІ+ІV рівнях – 0 учнів

    12.12.2016 

    гр. №7

    Технологія приготування їжі з основами товарознавства 

    Казієва Н.М.

    8,5

    Кількість учнів за списком – 21

    Фактично виконували роботу – 20

    З контрольною роботою справились повністю:

    на І рівні – 20 учнів

    на І+ІІ рівнях – 20 учнів

    на І+ІІ+ІІІ рівнях – 20 учнів

    на І+ІІ+ІІІ+ІV рівнях – 19 учнів

    СЕРЕДНІЙ БАЛ ПО ПЕРЕВІРОЧНИМ РОБОТАМ ЗА І СЕМЕСТР

2016/2017 НАВЧАЛЬНОГО РОКУ

  • № групи

    Професія

    Середній бал

    № 1

    Продавець продовольчих товарів. Продавець непродовольчих товарів.

    8,1

    № 2

    Агент з організації туризму. Адміністратор.

    9,2

    № 3 

    Кухар. Кондитер. 

    9,1 

    № 4

    Продавець продовольчих товарів. Продавець непродовольчих товарів.

    7,0

    № 5

    Кухар.

    8,4

    № 6

    Кухар. Кондитер.

    9,1

    № 7

    Кухар. Кондитер.

    8,6

    № 8

    Кухар.

    7,8

    № 9

    Кухар. Кондитер.

    7,0

    № 10

    Кухар. Кондитер.

    8,0

    № 11 

     Кухар.

     9,3

    № 12

    Кухар. Кондитер.

    8,4

    № 13

    Кухар. Кондитер.

    8,1

    № 14

    Офіціант. Бармен.

    7,7

    № 15

    Офіціант. Бармен.

    8,1

    № 16

    Кухар. Кондитер.

    7,2

    № 17

    Художник розмалювання по дереву.

    7,9

    № 18

    Художник розмалювання по дереву.

    8,7

    № 19

    Перукар.

    9,7

    № 21

    Касир (в банку).

    8,0

     ГРАФІК ПРОВЕДЕННЯ ВІДКРИТИХ УРОКІВ 

  • У ІІ СЕМЕСТРІ 2016/2017 НАВЧАЛЬНОГО РОКУ

№ з/п  Термін проведення Зміст роботи Відповідальні
1  20.01.2017 Проведення відкритого уроку теоретичного навчання Ракленко І.М.
2  09.02.2017 Проведення відкритого уроку виробничого навчання Пікалова А.О.
3  17.02.2017 Проведення відкритого уроку виробничого навчання Таран В.М.
4  21.02.2017 Проведення відкритого уроку виробничого навчання Філімонова А.О.
5  16.03.2017 Проведення відкритого виховної години Абаніна С.А.