День пам’яті українських «кіборгів» Донецького аеропорту

16 січня, в Україні відзначається День пам’яті «кіборгів», які захищали Донецький аеропорт з 26 травня 2014 року до 22 січня 2015 року.

Дев’ять років тому кіборги Донецького аеропорту довели всьому світу – українські воїни міцніші за бетон, а найбільш неприступна фортеця – це їхня незламність у боротьбі за Україну. Українські військовослужбовці, добровольці, медики та волонтери тримали оборону ДАПу протягом 242 днів. «Люди витримали – не витримав бетон», – так про цю подію розповідають українські захисники.

За стійкість і незламність українських захисників назвали “кіборгами”. Вони стали символом мужності та відданості ідеалам вільної та незалежної України.

У період з 18 до 21 січня 2015 року внаслідок підриву окупантами терміналу ДАП загинуло 58  кіборгів, тож 21 січня було прийнято рішення відвести українських військовослужбовців з нового терміналу, який був повністю зруйнований і не придатний для оборони.

Захищаючи Донецький аеропорт, загинули понад 200 українських захисників, поранено понад 500. Багатьох із них відзначено державними нагородами, деяких – посмертно.

 

Опубліковано 16 Jan 2024 в 12:10 am. Рубрика: Новини.
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через RSS.
Ви можете залишити коментар або трекбек до свого сайту.

Ваш коментар