Андріївські вечорниці

Свято Андрія Первозванного вважається найбільшим передноворічним святом, яке відзначається ще з часів Русі 13 грудня. Андрій Первозванний входив в число 12-ти апостолів Христа, згідно з переказами, був братом апостолу Петру і був покровителем жителів України, Росії та Шотландії.

Напередодні цієї дати за українським звичаєм сільська молодь збиралася на Андріївські вечорниці в одній хаті, влаштовуючи там усілякі забави.

Святковий вечір відкрив перед присутніми мудрість, щедрість, гумор українського народу. Постановка святкового дійства ще раз підкреслила, що звичаї, а також мова – це ті найміцніші елементи, що об’єднують людей в один народ, в одну націю.

З піснями, танками, ворожінням в імпровізованій сільській світлиці учасники вечорниць змагалися в спритності та дотепності. Дівчата демонстрували витвори рукоділля, а хлопці – силу та кмітливість.

Організація та проведення таких фольклорних свят спонукає молодь зберігати пам’ять про скарби наших предків – звичаї, прикмети, символіку, бо саме за духовною культурою розпізнається народ.

Опубліковано 14 Dec 2018 в 5:06 pm. Рубрика: Новини.
Ви можете слідкувати за відповідями до цього запису через RSS.
Ви можете залишити коментар або трекбек до свого сайту.

Ваш коментар